Volker Hinten

Advaitaweb

Het bezongen absolute

 
advaitaweb - Volker Hinten -

Volker Hinten

IK ben het verborgen vuur in alles, en alles geurt van mij,
en als de adem in de mens, een ademtocht van vuurgloed,
zo leven de dingen en zullen niet sterven,
want ik ben hun leven.
Ik vlam als goddelijk vurig leven...
over het pralende arenveld,
ik glans in de schijn van de vuurgloed,
ik brand in de zon, de maan en de sterren,
in de windvlaag is geheimvol leven van mij
en houdt bezielend alles samen.

Hildegard von Bingen ( 1098 - 1179 )

Wat is advaita?

Advaita Vedanta is een drieduizend jaar oude bevrijdingsfilosofie die is ontstaan in India. Over de ontstaansgeschiedenis en andere achtergronden van deze stroming verwijs ik u graag naar het artikel van Douwe Tiemersma. (Zie knop hierboven.)

Advaita is een levende filosofie. Het gaat niet over voorschriften, belijdenissen, religies, politiek, organisaties en is ook niet het gele hesje van de spiritualiteit. Advaita gaat altijd over U. Het nodigt uit, het daagt uit tot zelfonderzoek, tot het stellen van vragen over die zaken die als vanzelfsprekend worden beschouwd. Want hoe vanzelfsprekend is het leven, de wereld, de eeuwigheid of uw persoon? Advaita wil namelijk zeggen, niet twee. Non dualiteit. En dat is niet wat we als menselijk wezen, ervaren. We kennen de twee zijden van dualiteit zoals warmte, koude, lijden, vreugde, noem maar op. Het is zelfs zo dat zonder dualiteit het leven onmogelijk is.

Zonder dualiteit is het leven onmogelijk ... toch?
Tegengestelde krachten scheppen voorwaarden tot het leven op aarde. Vacuum en druk zorgen samen er voor dat ons lichaam kan bestaan. Zonder de druk van de atmosfeer, de zwaartekracht die de atmosfeer bij de aarde houdt, het vacuum met haar eigen kracht, die er voor zorgt dat we niet verpletterd worden door de zwaartekracht, de druk die er voor zorgt dat we niet uit elkaar ploffen. Allemaal tegengestelde krachten. Corrigeer me als dit voorbeeld niet klopt, maar u begrijpt vast wat er bedoelt wordt. Maar ook de wetten van oorzaak en gevolg vinden plaats binnen de sfeer van dualiteit. Dus hoe kunnen we het dan hebben over non-dualiteit? Bestaat zoiets wel? Niet twee? Hoe is dat mogelijk? Hoe serieus kan die verwijzing genomen worden?

Ben ik de gedachten of de emoties die ik voel?
Er dus niet van uitgaande dat we de verhalen van leermeesters voor zoete koek aannemen zit er één ding op. Het ZELF uitzoeken. En dat begint dus bij jou. De eerste vraag die daarbij helpend kan zijn is de vraag "Wie of wat ben ik? Ben ik mijn arm, of been of maag of hersens? Ben ik de gedachten over mijzelf of de emoties die ik voel? Hoe definieer ik mijzelf? Of de ander? Ben ik echt het produkt van mijn verleden of oude trauma's? Ben ik het gevolg van mijn trauma's, of de verlangende najager van vervullingen? Ben ik mijn beroep, ben ik datgene wat mijn sociale status mij influisterd? Het zijn deze vragen die je kunnen inspireren om te zitten en te onderzoeken.

Waardigheid, niet doen en openheid.
Daartoe is het belangrijk om eerst je bestaande eigenschappen zoals; - waardigheid - niet doen - en openheid - ; in jezelf na te voelen. Zonder die drie eigenschappen, deze je gegeven natuurlijke gereedschappen, op te nemen en in te zetten, zal je op dit pad niet ver komen. Het inzetten van deze gereedschappen helpen je om bewustzijn te ontwikkelen rondom moeiteloze waarneming. Dat laatste is er al, maar we hebben het niet altijd door.

Onmiddellijk, meedogenloos helder
Zo kan je ontdekken dat de waarneming altijd vooraf gaat aan de gedachte, de emotie of de actie. De waarneming zelf is altijd zonder enige vorm van censuur, het waarnemen zelf is neutraal. De mogelijkheid bestaat dat je je bewust wordt dát je daar vertoeft. In die neutraliteit, en dat al het andere daarin, alles, opkomt, verschijnt. In dát waar geen "maar" bestaat. Onmiddellijk, meedogenloos en helder.

VH